Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Κρίση Πανικού: Συμπτώματα και Αίτια

Η κρίση πανικού αποτελεί ένα σύμπτωμα της διαταραχής άγχους που έχει τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά συμπτώματα. Τα ψυχολογικά συμπτώματα που άπτονται της κρίσης πανικού περιλαμβάνουν τη βίωση έντονων συναισθημάτων ανεξήγητου και παράλογου φόβου, ενώ τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν τη ζαλάδα, το αίσθημα ασφυξίας και λιποθυμίας, την ταχυπαλμία και το έντονο τρέμουλο.
Είναι γεγονός πως εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν σήμερα από κρίσεις πανικού, με την πλειονότητα τους να είναι πιο πιθανό να βιώσουν μία κρίση πανικού εξαιτίας του γεγονότος ότι το σώμα τους κουβαλά το γονίδιο που ευθύνεται για διαταραχές άγχους.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτό το γονίδιο, που ευθύνεται για μία κρίση πανικού, δημιουργεί πρωτεΐνες που παίζουν ζωτικό ρόλο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα του νευρικού συστήματος επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι ίδιοι υποψιάζονται πως αυτή η ανισορροπία είναι που καθιστά τον εγκέφαλο σε τέτοιο βαθμό υπερευαίσθητο, προκαλώντας κριση πανικου σε όσους μεταφέρουν αυτό το γονίδιο.
Επίσης, μία κρίση πανικού μπορεί να προκληθεί εξαιτίας άλλων λόγων, πέραν της κληρονομικότητας, όπως ένα τραυματικό γεγονός και η κατάχρηση φαρμάκων. Άλλα στοιχεία πάλι υποδηλώνουν ότι αυτοί που είναι πιο πιθανό να βιώσουν μία κρίση πανικού, είναι οι άνθρωποι που καταπιέζουν τα συναισθήματά τους.
Όποιος έχει βιώσει μία κρίση πανικού στη ζωή τους, θα υπογραμμίσει πως αυτή μπορεί να λάβει χωρά οπουδήποτε και οποιαδήποτε χρονικά στιγμή. Η αλήθεια είναι πως μία κρίση πανικού μπορεί συμβεί όταν ένας άνθρωπος είναι είτε μόνος του είτε με άλλους, σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο.

Όσοι άνθρωποι αναζητούν θεραπεία για τις κρίσεις πανικού, να ξέρουν ότι με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή θα ανακουφιστούν μέσα σε μερικές εβδομάδες, ενώ, παρά το γεγονός πως μία κρίση πανικού είναι μία φοβερά δυσάρεστη εμπειρία, δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος παρενεργειών άπαξ η θεραπεία έχει ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου